Ustvarjanje zdravega okolja za otroke

Ustvarjanje zdravega okolja za otroke

Zelo pomembno je, da je okolje, v katerem otrok odrašča, spodbudno pri oblikovanju zdravih življenjskih navad. Vse se začne s starši, nadaljuje v širši družini in nato prehaja na socialno okolje, kot so vrtec, šola, sovrstniki, nato na občinsko raven in nazadnje na široko družbeno skupnost.

Starši postavijo temelje prehranjevanja in gibanja. Vrtec in šola naj bi vzgajala in poučevala otroke o športu in o zdravem prehranjevanju (športna vzgoja, zdravstvena vzgoja, krožki gospodinjstva, delavnice na temo zdravega načina življenja). Občine so odgovorne za javni blagor, kar pomeni, da so dolžne urediti javne površine za namensko uporabo, kot je športna dejavnost, rekreacija: vse v obliki parkov, športnih igrišč, igral, sprehajalnih stez, športnih dvoran, itd. Širša družba pa naj bi zdravje naroda udejanjila v obliki zakonov. Toda, kje se zalomi? Kje prihaja do lukenj? Odgovor je enostaven: povsod. Smo zgolj ljudje in to ljudje z napakami in z lastno pametjo. Vsak dela kot misli, da je dobro. Zato so potrebne strokovne službe in strokovnjaki, ki na pereč problem pojava debelosti pri predšolskih otrocih opozarjajo in iščejo pametne rešitve. Toda dobra plat je, da ni še nič zamujeno. Vsak lahko pri sebi, pri svoji družini začne s prvim korakom na pravo pot. Prvi korak je, da se zavemo, kje delamo napake.

Strokovnjaki gledajo na prehranske navade in telesno težo tudi iz evolucijske perspektive. Da bi preživeli, so ljudje jedli kadarkoli so lahko – obdobja obilja in pomanjkanja so bila običajna. Danes živimo v svetu obilja, tako da ni presenetljivo, da je debelost v porastu. Gre za posledico življenja v okolju, kjer je hrane na pretek, zahtev po gibanju pa malo.

Raziskovalci so mnenja, da je potrebno posvetiti več pozornosti tistim vidikom okolja, ki imajo najmočnejši vpliv na prehranske in gibalne navade. Zato je zelo pomembno, da se spremeni dosegljivost in kvaliteta hrane. To pa vključuje tudi hranilno vrednost in velikost porcij hrane.  Omejevanje»super porcij« je dokazano povezano z  izgubo telesne teže. Dokazi kažejo, da izbira polnozrnatih živil in tistih, ki so bogata z vlakninami, pomagajo pri kontroli telesne teže. Ena od strategij prehranjevanja je tudi omejevanje sladkanih pijač. Saj veste, da je že v pol litra vode z okusom 5 žličk sladkorja.

Izvor živil in okoliščine, v katerih jemo hrano, so prav tako pomembni dejavniki, ki so povezani s telesno težo. V študiji na avstralskih ženskah so tiste, ki so manj naročale hrano na dom in same kuhale, ohranile bolj zdravo telesno težo.

Tudi drugi dejavniki domačega okolja, kot je gledanje televizije, so se izkazali za pomembne. Raziskave kažejo, da čas porabljen za gledanje televizije, prispeva k povečevanju telesne teže. Gledanje TV in poslušanje pravljice na CDju med prehranjevanjem, dokazano povečuje velikost obroka, ki ga pojemo.

Če potegnemo črto: ustvarjanje zdravega okolja vključuje gibanje, izbiro zdravih živil in koncentracijo na hrano, ki jo jemo brez motečih dejavnikov. Za to zdravo mikrookolje lahko z malo truda poskrbimo mi sami in smo že z enim korakom na pravi poti!

Prispevek je objavljen tudi tu.