Nas dober spanec tudi kaj stane?

Zima

Zima ni čas za spanje. Zimski čas nam morda lahko omeji gibanje zunaj, ne pa tudi notri. Če se ne gibamo dovolj čez celo leto, se naše zdravje poruši kot hiša brez enega temelja. Spanje pa je prav tako eden od temeljev našega zdravja. Odrasel potrebuje približno 8 ur spanja na dan, otrok še več. Če ne spimo, telesu ne damo možnosti, da se obnovi na celičnem nivoju. Med spanjem se izloča melatonin, ki uravnava našo biološko uro spanja in budnosti ter rastni hormon, ki ima pozitiven vpliv na obnovo in rast našega organizma. Športniki se še kako dobro zavedajo, da brez regeneracije ne morejo trenirati, ker se mišice preveč izmučijo – temu pojavu pravimo pretreniranost, kar vodi v poškodbe. Toda spanje je pomembno za vse, obnova ni samo mišična. Rastni hormon ima pozitivne učinke tudi na kosti, vezivno tkivo, lepo kožo, poveča zmogljivost telesa in uma, sprošča maščobne kisline iz maščobnih celic in porabo maščobe v energijo itd.

Zavedati se moramo, da tako kot dojenček potrebuje red in urnik hranjenja, spanja, gibanja, tako tudi odrasli potrebujejo isto. Če smo telesno preskrbljeni, imamo moč in energijo, da se zoperstavimo stresu, opravimo zahtevno delo v roku, dosežemo dobre športne rezultate, imamo dovolj energije za igro z otroki, smo samozavestni, pokončni, srečni in najpomembneje – zdravi!

Za dober spanec se moramo držati določenih pravil. Zato svetujem veliko gibanja v naravi, vaje za moč, uravnoteženo prehrano, zvečer ne jejte, ali pa nekaj malega, prezračite spalne prostore, ne glejte TV/računalnika pozno in pojdite spat vsakič ob enaki uri. Gibanje naj bo dovolj intenzivno, da se preznojite. Sprehajanje ne bo zadostovalo.

Članek je objavljen tudi na: Moia in, Seniorji info, Ride Sport, Šmarna gora.