Surja Krija

 

 1. Lahki položaj. Z levim palcem zaprite levo nosnico, ostale prste iztegnite navzgor. Desno roko položite na koleno v gijan mudri. Začnite globoko, počasno, močno dihanje skozi desno nosnico. Koncentrirajte se na tok dihanja.
  Takšno dihanje čisti zavest in v vas potegne sončno energijo.
  3-5 minut.
 2. Sat krija. Usedite se na pete. Naredite ključavnico Venere (prekrižajte prste, kazalce iztegnite navzgor). Dvignite roki nad glavo in jih pritisnite k ušesom.  Iztegnite komolce. Ob besedi SAT naredite Mulla bandho, ob besedi NAM sprostite mišice.
  3 minute.
  Na koncu naredite vdih in Mulla bandho, energijo usmerite preko popka. Sprostite se in ponovite Sat Krijo.
  Še 3 minute.
  Na koncu vdihnite, naredite Mulla bandho in v mislih dvignite energijo od začetka hrbtenice do prstov rok. Sproščamo energijo popkovnega centra.
 3. Lahki položaj, primite se za gležnje. Ob vdihu usločite hrbtenico naprej in dvignite prsnico. Pomagajte si z rokami. Ob izdihu usločite hrbet nazaj in naredite Mulla bandho. Ob vdihu v mislih ponavljajte besedo SAT, ob izdihu NAM.
  108 krat ali 3 minute.
  Dvigamo energijo navzgor po hrbtenici.
 4. Počepi žabe: počepnite, peti naj se dotikata, držite ju v zraku. S prsti rok se uprite v tla med stopali. Vdihnite in dvignite medenico navzgor, pete naj ostanejo v zraku. Opirajte se z rokami v tla in pogled usmerite na kolena. Izdihnite in se spustite v počep ter poglejte naprej.
  26 krat.
  Preoblikujemo seksualno energijo.
 5. Takoj poklenite, vzravnajte hrbtenico. Ob vdihu glavo obrnite v levo in ponovite v mislih besedo SAT. Ob izdihu obrnite glavo v desno in ponovite besedo NAM.
  3 minute.
  Stimuliramo žlezo ščitnico in paraščitnico, izboljšamo cirkulacijo v glavo.
 6. V lahkem položaju se primite za ramena (palec gleda nazaj, ostali prsti naprej). Komolce obdržite v višini ramen. Ob vdihu se upognite levo, ob izdihu v desno.
  3 minute.
  Izboljšamo gibkost hrbtenice, razporedimo energijo po celemu organizmu, uravnotežimo auro.
 7. Meditirajte v začetnem položaju. Naredite in obdržite Mulla bandho. Osredotočajte se na tretje oko. Opazujte tok dihanja. Ob vdihu v mislih ponavljajte besedo SAT, ob izdihu NAM. 6 minut ali večRaztopite se v globoki meditaciji.

Ta krija se po energiji sonca imenuje Surja krija. Če imate veliko sončne energije, se ne boste prehladili, ste energični, izraziti in navdušeni. To je energija čiščenja, ki izboljša prebavo in zmanjšuje odvečno težo. Krija naredi um čist, analitičen in usmerjen v akcije. Krijo izvajajte priložnostno, da bi okrepili telo in razvili sposobnost za osredotočanje na sočasno reševanje nekaj nalog.

Pripravila: Sat Pavan Kaur, učiteljica kundalini joge