Pridobimo kondicijo nazaj

IMG_1333

Najpomembnejše je, da športno aktivnost, ki jo izvajamo, vzljubimo. To dosežemo le tako, da se zavedamo, kaj nam dobra telesna pripravljenost prinaša in kako nam koristi. Ne gre le za to, da se naučimo med telesnim naporom prenašati telesno bolečino, ampak gre za to, da čutimo in spoznamo lastno telo, da imamo kontrolo nad lastnim telesom, da vemo, zakaj kakšen trening opravimo.  Posledica je boljša telsna kondicija in zdravje, lažje prenašanje naporov (ne samo športnih, ampak tudi službenih) in uživanje v vedno večjih dosežkih, lotevanje novih (ne)športnih izzivov, itd..

Vedno večja splošna kondicija pomeni, da se izboljša delovanje srčno-žilnega in dihalnega sistema. Vzporedno se poveča tudi specifična kondicija, ki se nanaša na značilnosti posameznega športa, kar pomeni predvsem prilagoditvene spremembe na mišicah, vezeh in kosteh, ki so vključene v gibanje. Da bomo uživali ob telesnem naporu, moramo imeti motivacijo. Motivacija za gibanje ima globlji pomen in se odraža predvsem v ljubezni do gibanja in ljubezni do zdravja in ljubezni do lastnega telesa. Šport in gibanje pristaneta na vrhu lestice vrednot.

IMG_1337

Ohranjanje kondicije na določenem nivoju in celo povečevanje kondicije je veliko težje kot sami začetki treninga. Ker pa zahtevamo od samega sebe vedno več, moramo v celovit pristop pridobivanja telesne kondicije vključiti tudi uravnoteženo prehrano.

Telesno kondicijo pridobimo na različne načine. Spodaj je navedenih nekaj predlogov.

  1. Pojdimo vsak dan v hrib. Lahko hodimo ali tečemo. Lahko tečemo na smučeh, turno smučamo, kolesarimo po klancih, plavamo. Pomembno je, da se zadihamo in znojimo. Namesto hriba lahko nordijsko hodimo, vendar bo to premalo in je potrebno isti dan opraviti še en krajši trening.
  2. Vsak dan naredimo 3 vaje za moč (roke, noge, trup). https://zdravozivi.si/jutranji-trening/ , https://zdravozivi.si/trening-za-moc-trupa/ , https://zdravozivi.si/hitri-trening-za-moc-rok-in-nog/
  3. Pomembna je tudi gibljivost. Po aerobnem treningu kot je hoja/tek v hrib, kondicijski trening, naredimo sklop razteznih vaj. https://zdravozivi.si/sprostilno-raztezne-vaje/
  4. Enkrat na teden naredimo visoko intenziven trening. Moramo se preznojiti tako, da je obleka za užet in srčni utrip naraste na 80 do 100 %. Gre za krepitev aerobne moči. Tak trening je lahko intenzivna tempo hoja v bolj strm hrib, tempo tek, intenziven kondicijski trening, ekipna igra kot je košarka, tenis, nogomet, boks, itd. https://zdravozivi.si/trening-aerobne-moci-ali-visoko-intenziven-intervalni-trening-2/

Napredovali bomo sprva hitreje, potem pa korak za korakom. Opazujmo sebe, svoje telo in počutje. Vedno bo prišel dan ko bomo težko delali in bodo noge težke kot cent. Ne bo se nam dalo po službi in v mrazu ven hoditi/teči  v hrib. Najdimo motivacijo. Prvi korak je začeti in drugi vztrajati. Tretji pa iti brez premišljanja. Ko pridemo v rutino in se telo ne upira več, takrat smo iz hudega ven. Kdaj to dosežemo? Odvisno je od nas samih. Več bomo delali bolj bomo izpilili tehniko in lažej nam bo.

Ko bomo lažje hodili v hrib, bomo izbirali ali hitrejši tempo hoje ali težji hrib. Vaje za moč bomo stopnjevali najprej s številom ponovitev nato z utežmi oz. bremenom ali drugimi otežitvami. Aerobno moč bomo krepili z dalj časa trajajočo visoko intenziteto ali z več npr. košarkarskimi tekmami ali rundami pri boksu.

Napišimo si urnik športnih aktivnosti. To je zelo pomembno, ker si moramo vzeti čas in premisliti, kdaj v urnik, ki je poln ostalih obveznosti, vnesti še gibanje oz. športno aktivnost.

V urnik napišemo točno katero športno aktivnost izvajamo, kateri dan in ob kateri uri. Tako se lahko organiziramo in v naprej pripravimo ustrezno opremo ter upoštevamo vremenske okoliščine. Slaba vremesnka napoved ni razlog, da tisti dan ne izvedemo aktivnosti. Ni slabega vremena, so le slaba oblačila.

Članek je objavljen tudi na Moia in in Šmarna gora.