Pečenje z drožmi

Kruh že leta pečem sama, vendar sem ga do pred enega leta pekla s kvasom ali vinskim kamnom. Od kar je Covid pa pečem kruh z drožmi. Kvasa več ne potrebujem.

Droži so naravne kvasovke. S procesom fermentacije ima testo kiselkast okus. Pravimo mu tudi kislo testo. Naredimo ga tako, da vzamemo žlico ali že obstoječega testa, ki mu dodamo moko in vodo ali pa ga pripravimo sami.

Priprava droži

V steklen kozarec (1l) damo 4 VŽ moke in toliko vode, da dobimo gladko zmes, ki ni pregosta ne pretekoča. Lahko dodamo žličko sladkorja (sladki droži). Pokrov kozarca samo položimo na vrh in pustimo na sobni temperaturi 1 dan. Naslednji dan kvasovke nahranimo z enako količino moke, sladkorja in vode po potrebi. Sedaj damo kozarec v hladilnik, vendar pokrovček nikoli ne zatesnimo. Kvasovke vsak dan hranimo. Lahko tudi kdaj preskočimo kakšen dan ali dva. Taki droži so brez hranjenja obstojni do 7 dni.

Drozi

 

 

 

 

 

 

Kruh iz droži

100g-150g droži

250g vode

1 mž.soli

3 mž sladkorja

480g-500g moke

(60g semen/ 20 komadov oliv/…)

Vse sestavine premešajmo najprej z žlico in nato pregnetimo z rokami. Testo premažemo z oljem in pokrijemo s folijo ter damo na toplo vzhajati. Vzhajamo dolgo časa (najbolje čez noč). Ne gnetemo med vzhajanjem. Nato pečemo na fen 160 st., 110 min.

To je osnovni recept, ki pa ga po želji spreminjamo in dodajamo semena, kosmiče, polnozrnato/rženo/ajdovo/koruzno… moko. Lahko dodamo olive, praženo čebulo, …

Kruh drozi

 

 

Buhtli/roglički iz droži

1kg moke

100g-150g droži (sladki droži)

0,5 l mlačnega mleka

2 jajci

200g masla

Limonino lupinico

1 VŽ ruma

5 VŽ sladkorja

1 mž soli

Gosta marmelada

Vse sestavine premešajmo z mešalcem. Nato pregnetimo testo z rokami. Za gnetenje si vzemimo čas in potrplenje. Ne hitimo. Po potrebi dodajamo prgišče moke. Vzahajo dolgo časa. Lahko naredimo testo zvečer. Ga čez noč vzhajamo in zjutraj naredimo rogličke/buhtle.

 

Roglički

Vzhajano testo damo na pomokano desko. Narežemo ga na 6 enakih hlebčkov. Vsak hlebček razvalamo in naredimo 8 enakih trikotnikov (slika). Dodamo marmelado in zvijemo. Robove stisnemo, da ven ne steče marmelada. Rogličke položimo na peki papir in premažemo z jajčkom in po želji potresemo s kokosom. Namesto marmelade lahko dodamo čokoladni namaz. V pečici pečemo na fen 180 st., 20 min.

Roglicki drozi1 Roglicki drozi

 

Buhtli

Buhtli so za izdelavo lažji kot roglički. Potrebujemo pomaščen globlji pekač. Testo razvaljamo in režemo kvadratke. Napolnimo z marmelado in stisnemo vogale skupaj. Posamezen buhtl položimo v pekač in vsakega posebej pomažemo z oljem, ker se drugače sprimejo med sabo. Ko je pekač napolnjen vse premažemo z jajčkom. Damo v toplo pečico in pustimo vzhajati vsaj 2 uri. Buhtli morajo narasti. Nato pečemo na 180 st. 40 min (funkcija vroči zrak). Zadnjih 10 min zmanjšamo temperaturo na 160 st. Ko je pečno, damo buhtle iz pekača in potresemo z mletim sladkorjem.

Buhtli drozi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dober tek!

 

Članek je objavljen tudi na: Moia in