Boleča ahilova tetiva in kako jo zdraviti

Streching 7

Ahilova tetiva je zelo močna tetiva v telesu, ki povezuje obe mečni mišici t.j. gastrohnemius in soleus s petnico. Pod prevelikim naporom tetiva ni več prožna, ampak dela pod preveliko napetostjo. To je lahko povod za vzdraženo tetivo oz. kasneje za vnetje ahilove tetive. S časom se lahko tetiva obda z brazgotinastim tkivom, ki povzroči manj prožno in neelastično tetivo. Če se napetost še povečuje, se lahko tetiva pretrga ali natrga.

Znaki vnetja ahilove tetive

Kaže se kot ostra bolečina kjerkoli vzdolž tetive, vendar je pogostejša bolečina v bližini pete. Drugi znaki so: omejena gibljivost v gležnju, rdečica ali pekoč občutek na tetivi in njeni okolici, bula ali brazgotinasto tkivo, ki jo zatipamo na tetivi, čuden zvok podoben pokanju, med gibanjem gležnja. Bolečina, ki jo čutimo na spodnjem delu tetive, je verjetno posledica omejenega krvnega obtoka na tem območju.

Če ne ukrepamo takoj, se lahko znaki pokažejo v kronični obliki oz. v vnetju ahilove tetive. To vnetje postane degenerativno stanje, ki se kaže kot izrastek ali brazgotina na tetivi. Če začutimo bulico, moramo takoj k zdravniku.

 

Vzroki za vnetje ahilove tetive

Vzroki so zategnjene ali utrujene mišice na mečih, ki prevzemajo nase več bremena, kot so ga sposobne prenašati med npr. tekom, glede na tetivo. Vzrok je lahko tudi nepravilno ali premalo raztezanje mišic meč in ahilove tetive ali pa preveč napora v kratkem času in pretreniranost.

Pretiravanje s tekom v hrib ali preveč šprintov lahko povzroči prevelik stres na tetivo in posledica je lahko vneta tetiva.

Premajhni tekaški čevlji ali preveč obrabljeni čevlji so tudi lahko povod za vnetje. Tekači, ki pronirajo stopalo oz. ga obračajo na notri, lahko preveč obremenijo tetivo.

Če nas med tekom boli tetiva, prenehajmo teči!

 

Zdravljenje vnete ahilove tetive

Brazgotina na tetivi je znak, da moramo takoj obiskati zdravnika. Za zmanjšanje otekline ali bolečine lahko večkrat dnevno 15 do 20 min hladimo tetivo in njeno okolico. Lahko vzamemo protivnetne tablete ali kreme. Pomaga masaža ahilovega predela. Če se bolečina ne zmanjša po dveh tednih, gremo k zdravniku. Operacija ne pomaga, ker stimulira nastajanje brazgotinastega tkiva na tetivi.

Pomaga tudi masiranje mečnih mišic z rolerjem. Rolajmo samo mečne mišice in ne tetive.

Mečne mišice raztegujemo z ekscentričnim krčenjem. Stopimo na nizko klop z obema nogama. Z enim stopalom stojimo na robu klopi tako da gleda peta ven. Nato zelo počasi potisnimo s težo telesa peto proti tlom in nato dvignemo peto nazaj. Ko bomo to ponavljali z lahkoto, lahko preidemo na obe stopali naenkrat: spust pet dol in dvig nazaj na prste.

meča1

meča2

 

 

Preden ponovno začnemo s tekom, moramo izvajati dvige na nožne prste in spuščanje pet dol iz klopi brez bolečin. Nato se preizkusimo v skakanju čez kolebnico in vajam, ki vključujejo poskoke iz gležnjev kot so pajac, visoka kolena, imitiranje kolebnice, hopsanje itd. Šele po 6 do 8 tednih lahko začnemo postopoma ponovno teči.

Če imamo vnetje tetive, se izogibajmo visoko udarni športni aktivnosti, dvigovanju uteži in izvajajmo nizko udarne športne aktivnosti kot so plavanje, kolesarjenje, hoja.

 

Preventiva pred vnetjem ahilove tetive

Da preprečimo pojav ali ponoven pojav vnetja tetive je pomembno, da okrepimo mišice na mečih in gležnje. Močnejše kot so mišice, manjša sila pritiska na tetivo.

Raztezne vaje meč in ahilove tetive imajo lahko preventivno vlogo. Z rokama se oprimo ob steno/drevo. Eno nogo imamo pokrčeno pred sabo eno pa iztegnejno zadaj. Zadnjo nogo oz. mišice meč raztegujemo tako, da je peta v celoti pritisnjena ob tla. Ahilovo tetivo dodatno raztegnemo tako, da zadnjo nogo pokrčimo v kolenu, vendar pri tem pritiskamo peto ob tla.

Tehnika teka igra pomembno vlogo. Če je korak predolg, pristajamo s stopalom pred telo (po možnosti na peto), s čimer lahko povzročimo bolečino in posledično vnetje tetive. Korak naj bo krajši in tecimo z večjo frekvenco korakov; s tem preprečimo udarjanje s peto ob tla.

Ne pozabimo na razmerje med počitkom in treningom. Pri tem je izredno pomembno, da smo uglašeni z lastnim telesom in da vemo, kdaj je dobro preskočiti trening in delati kaj manj telesno napornega.

 

Članek je objavljen tudi na Moia in in Šmarna gora.