Kako začeti teči zjutraj?

Tek 22.9.1

Za vse, ki tečete ali si želite začeti, naj vam iz prve roke povem, da sama tečem zjutraj in da je ta tek zame nekaj več kot večerni ali dopoldanski tek. Zgodaj zjutraj smo jaz, moje telo in duh popolnoma spočiti. Tečem v prebujajočem se jutru, v jutranji meglici, vonjam polja, jutranjo vlago, na poti mi prekriža pot zajec, srna, lisica, krave prežvekujejo svežo vlažno travo, poslušam jutranji ptičji zbor. Ko pridem nazaj in se stuširam, sem kot nova in počutim se kot, da sem šele zdaj pripravljena na vse.

Tek 8.9.6

Tukaj je nekaj napotkov, kako se lotiti jutranjega teka, kajti čas zjutraj tempiramo na minute in poskrbeti moramo še za marsikaj drugega (otroke, se urediti za v službo, pojesti zajtrk).

  1. Natančno določite pot po kateri nameravate teči.
  2. Določite približen čas, ki ga porabite za pretečeno razdaljo. Temu prištejte še nekaj minut za jutranjo potrebo, pitje vode ter raztezne vaje in tuš po teku in imeli boste približno oceno, koliko prej si morate naravnati budilko. Prištejte tudi čas za zajtrk.
  3. Predpriprave so pomembne. Poleg poti, ki jo boste pretekli, si morate pripraviti ustrezna oblačila. Pozimi je več dela s pripravami oblačil, kot pomladi in poleti.
  4. Če nameravate preteči razdaljo več kot 10 km, potem pojejte nekaj ogljikovih hidratov (banana) pred tekom. Če tečete krajšo razdaljo od 10 km, potem vam ni potrebno jesti. Lažje je teči na prazen želodec. Ne bojte se, ne boste lačni. Če nameravate teči pol maraton ali več, pa načrtujte, kaj boste pojedli že večer pred tekom, da se vam napolnijo glikogenske rezerve ter jejte lažji zajtrk.
  5. Pijača. Pijte obvezno takoj, ko se zbudite, tj. vsaj 2 kozarca vode (lahko z limono), da hidrirate telo. Med tekom ne pijte, razen če tečete pol maraton ali več. Poleg tega so priprave za maraton nekaj povsem drugega in to ni ta tematika. Po zaključenem teku ponovno popijte kozarec vode. Nato se lotite zasluženega zajtrka.

Kdor želi pri jutranjem teku družbo, se lahko pridruži našim četrkovim tekom.

Tek 22.9.9