Redna športna aktivnost (tudi v starosti) podaljšuje naše življenje

Vadba odrasli1 2021

Novejše raziskave kažejo, da imajo atleti daljše telomere kot neatleti (pri isti starosti).

Telomera

Določa čas življenja posamezne celice v telesu – ta je določen z dolžino telomere. S staranjem se telomere naravno krajšajo in slabšajo ter posledično povzročajo večjo ranljivost naših celic. Močnejše in daljše telomere pomagajo, da se bolje staramo, na primer z močnejšo srčno in mišično funkcijo.

Raziskava (Werner, 2019) je proučevala dolžino telomer – kapic na vsakem koncu posameznega kromosoma, ki varujejo DNA pred poslabšanjem – in aktivnost telomeraze – encima, ki pomaga obnavljati telomere. Raziskovalci so odkrili, da sta se dolžina telomere in aktivnost povečali za dve do trikrat v skupinah za vzdržljivost in intenziven intervalni trening v primerjavi z neaktivno skupino.

 

Hitreje ko telomere propadajo, hitreje se staramo in smo podvrženi raznim boleznim kot je npr. Alzhajmerjeva bolezen. Pomambno pa je izpostaviti, da redna športna aktivnost upočasnjuje proces krajšanja telomer.

S staranjem je popolnoma normalno, da postanemo počasnejši pri raznih aktivnostih, tudi športnih, ne glede na našo telesno kondicijo. Vendar je pomembno, da se zavedamo, kako pomembno je ohranjati visok nivo telesne kondicije in rednost športne aktivnosti skozi naše celotno življenje.

V 11 študijah so primerjali dolžino telomer med porfesionalnimi atleti in neatleti pri isti starosti. Ugotovili so, da so imeli profesionalni atleti ne samo daljše telomere, ampak tudi večjo antioksidativno (protivnetno) kapaciteto, glede na neatlete. To pomeni, da so kazali profesionalni atleti manj kroničnega vnetja v svojih telesih.

Telomere si predstavljajmo kot plastični končki na vezalkah oz. kromosomih. Kromosomi so molekule, ki vsebujejo naš DNA. Telomere pa preprečujejo, da bi se končka kromosomov prehitro uničila. Časovna ura našega življenja teče, vendar jo lahko upočasnimo. Če pa časovna ura prehitro teče, to ne povzroča samo hitrejšega staranja, ampak ima posledice tudi na počasnejše celjenje in regeneracijo, in obstaja večja verjetnosti nastanka Alzhajmerjeve bolezni.

Sedeč življenski slog ni samo razlog za hitrejše krajšanje telomer. Raziskave kažejo, da imajo pacienti z zelo resno obliko COVID-19 značilno krajše telomere. Virus COVID-19 zavira regeneracijo prizadetega tkiva, kar je laho razlog zakaj razvijejo pacienti s hudo obliko COVID-a značilne slabe dolgoročne posledice na pljuča.

Aktiven življenski slog na višji ravni (ne profesionalni, ampak redni in dovolj intenziven), lahko zmanjša tveganje, da zbolimo za COVID-om in/ali da imamo resne posledice.

Tehnologija, ki bi spremljala dolžino telomer ne obstaja. Nikoli ne rečemo, da se ukvarjamo npr. s tekom zato, da ohranimo telomere močne in dolge. Tečemo zato, da ohranjamo mišično maso, kondicijo, elastičnost tetiv in vezi, ohranjamo močne kosti itd. Visok nivo telesne kondicije je dober objektivni  in subjektivni kazalec, da smo pri močeh, da se lahko ukvarjamo in počnemo kar nas veseli in da je naše telo dovolj močno, da se zoperstavi raznim virusom in boleznim.

Zdravje je gibanje in gibanje je zdravje!

 

 

Literatura

  1. Froidure, A.; Mahieu, M.; Hoton, D. e.a. (2020). Short telomeres increase the risk of severe COVID-19. Aging (Albany NY), Oct 31; 12(20): 19911–19922.
  1. Sanchez-Vazquez, R.; Guío-Carrión, A.; Zapatero-Gaviria, A. (2021). Shorter telomere lengths in patients with severe COVID-19 disease. Aging (Albany NY), Jan 15; 13(1): 1–15.
  1. Werner, C.; Hecksteden, A.; Morsch, A.;  Zundler , J.; Wegmann, M.; Kratzsch, J.; Thiery,  ; Hohl, M.; Bittenbring, J.T.;  Neumann, F. (2019). Differential effects of endurance, interval, and resistance training on telomerase activity and telomere length in a randomized, controlled study. European Heart Journal, Volume 40, Issue 1, Pages 34–46.

 

Članek je objavljen tudi na Moia in in Šmarna gora.