Kajenje in telesna teža

Kajenje in telesna teža

Mnogo kadilcev meni, da če bodo prenehali kaditi, se bodo zredili. Vendar pa to nujno ne drži.

Kljub zdravstvenim razlogom še vedno predvsem ženske mislijo, da s kajenjem kontrolirajo telesno težo in prav bojazen po pridobivanju na telesni teži jim preprečuje, da ne nehajo kaditi. Raziskave so pokazale, da se 80% kadilcev po prenehanju kajenja malenkost zredi. Minimalno je takih, ki se statistično značilno poredijo. V povprečju je porast teže manj kot dva kilograma.

Ugotovljeno je, da malenkostna pridobitev na telesni teži takoj po prenehanju kajenja, ne traja. Prav tako je dokazano in je zelo spodbudno, da se s časom teža bivših kadilcev izravna in je primerljiva s tistimi, ki nikoli niso kadili.

Razlogi za pridobitev na telesni teži pri prenehanju kajenja so fiziološki in vedenjski. Približno ena tretjina pridobljene telesne teže je povezana s počasnejšim delovanjem metabolizma, večina pa s povečanim vnosom hrane.Večji vnos hrane pa je lahko povezan s povečanjem apetita in izboljšanjem občutka za okus, posebno za sladka živila. Vsi, ki jim postane hrana nadomestilo za kajenje, pa po vsej verjetnosti povečajo dnevni kaloričen vnos.

Ni se priporočljivo istočasno odvajati od kajenja in izgubljati telesno težo. Boljša je postopnost: eno ali drugo. Razlog je lahko ta, da kadilec, ki hujša in pazi na kaloričen vnos, lahko začne in si zaželi  še bolj kaditi. To pa še dodatno oteži odvajanje od kajenja. Kadilec, ki začne s hujšanjem, lahko spontano zmanjša število pokajenih cigaret, če ne čuti pritiska, da jih mora. Torej gre za psihološki moment. Že sam program izgube odvečne teže je precejšen stres. Velikokrat pa samo gibanje in povečan telesni napor postopoma pripelje kadilca, da manj pokadi.

Vsekakor pa zdravo prehranjevanje in veliko gibanja preprečuje porast telesne teže. Torej, če želite prekiniti s kajenjem, pa se bojite, da se boste zredili, se osredotočite na to, da so zdravstveni razlogi, ki so povezani s kajenjem, veliko bolj tehtni in odtehtajo tisti kilogram ali dva pridobljene teže. Ta teža pa je tudi zelo obvladljiva, ko se odvadite od kajenja.

Prispevek je objavljen tudi na Moia.in