Otrok naj skozi prakso spozna zdravo prehrano

Starši včasih odganjamo otroke iz kuhinje, ko smo ravno sredi kuhe. Največkrat otroci pridejo v kuhinjo “firbcat” kaj pripravljamo. To izkoristimo in jim povejmo kaj delamo. Po eni strani jih bomo malo naučili o zdravih živilih in kuhi, po drugi strani pa bodo s različna zdrava živila poznali z okušanjem, vohom  ter vidom. Pomembno je, da otroke že od malega navajamo na različne okuse.

Če bo otrok pomagal kuhati ali celo sam kaj pripravil, bo veliko bolj samozavestno jedel vsa ta zdrava živila.

Začne se, ko so otroci še malčki. Lahko npr. polagajo rezine jabolk v pekač, lahko potresajo nanje oreščke. Zraven jim čim bolj ilustrativno razlagajmo o tem, kako zraste npr. jabolko, Pokažimo otroku jabolko prerezano počez, da vidijo zvezdnato obliko jedra in pečke.

Otrok naj bo čim bolj povezan in vključen v zdravo prehrano in prehranjevanje preko same narave. Ni dovolj kuhinja. Otrok naj ima majhen zelenjavni vrtiček čisto zase. Tako bo na lastne oči opazoval, kako njegov npr. korenček, fižol, paprika rastejo. Pojdite z otrokom v naravo in skupaj nabirajte zdrava živila, kot so regrat, čemaž, kostanj, gobe itd. Zadovoljni boste otrok in vi, ker boste vedeli, da ste zasadili seme zdravja v otroka.

Prispevek je objavljen tudi tu.