Utrjevanje hrbtenice

Utrjevanje hrbtenice

Zgradba hrbtenice je izredna, saj hrbtenica opravlja vrsto funkcij in vzdrži najrazličnejše pritiske in natege. Zaradi svoje zgradbe je hrbtenica izredno močna in gibljiva. Kljub temu pa je zaradi vsakodnevnih obremenitev hkrati tudi najbolj občutljiv del okostja, zato je tudi najpogostejše žarišče bolečin.

Hrbtne mišice držijo hrbtenico pokončno in stabilno ter omogočajo pravilno držo in stabilnost trupa. Trebušne mišice so nasprotne hrbtnim. Ko so skrčene in napete, povečajo pritisk v trebušni votlini in tako razbremenijo hrbtenico, saj prevzamejo nase del obremenitve.

Pred vami je niz vaj, s katerimi ublažimo bolečino v hrbtenici, okrepimo hrbtenico in trebušne mišice ter se zavarujemo pred ponovnimi bolečinami.

  1. Predklon. Sklonimo se naprej, kolena so iztegnjena, dotaknemo se kolen ali še nižje in zadržimo.
  2. Dvigovanje kolen. Na mestu dvigujemo kolena, vedno višje oz. do pravega kota. Roke so aktivne – nihajo v ritmu naprej in nazaj. Eno minuto korakamo.
  3. Jog na mestu. Eno minuto tečemo na mestu.
  4. Trebušnjaki (slika 1). Dotik komolca s kolenom – diagonalno. Naredimo 5 do 10 ponovitev.

Utrjevanje hrbtenice15. Dvig bokov od tal. (slika 2). Zadnjico stisnemo in dvigujemo boke od tal, kolena zadržujemo drugo k drugemu. Delamo počasi. Naredimo 5 do 10 ponovitev.

Utrjevanje hrbtenice26. Pritegovanje kolen (slika 3).  Kolena pritegnemo k prsim. Delamo počasi. Naredimo 5 do 10 ponovitev.

Utrjevanje hrbtenice37. Sukanje kolen (slika 4). Kolena pritegnemo k prsim in jih obračamo v levo in desno. Roke so odročene, da lovimo ravnotežje. Delamo počasi. Naredimo 5 ponovitev v levo in desno.

Utrjevanje hrbtenice48. Z obema rokama se obesimo se na drog in visimo do 30 sekund.

Prispevek je objavljen tudi tu.