Kdaj in kako začeti s tekom?

Kdaj in kako zaceti s tekom

Temperature še niso idealne, toda čakati na idealne razmere je nesmisel. Če želite kaj narediti zase, naredite takoj, ne cincajte! Torej, tek je ciklično gibanje in, če niste prej nikoli tekli, je dober začetek hoja. Hoja je (enako kot tek) ciklično gibanje in, če želite začeti tudi s tekom, potem začnite hoditi na tempo. To pomeni s čim večjo frekvenco korakov. Srce in ožilje boste prebudili, oznojili in zadihali se boste, ampak vse v varnem območju, kajti s hojo ne morete pretiravati. Sprva hodite vsaj 45 minut. Hodite lahko po kakršnem koli terenu, toda če so vmes klanci je, to vam samo voda na mlin. Začrtajte si pot, določite vsaj 4 tempo hoje na teden in akcija. Osebno sem pristaš dobre telesne priprave, zato je poleg hoje potrebna tudi vadba za utrjevanje sklepov in obsklepnih struktur, kamor spadajo noge, trup in roke. Svetujem vam obisk skupinske vadbe (https://zdravozivi.si/sport-in-rekreacija/ ), kjer vas bo imel na očesu trener in vas pravilno usmerjal in vam svetoval. Lahko pa delate vaje za utrjevanje telesa tudi doma, toda problem je, ker se telo dokaj kmalu navadi na iste dražljaje in ni več napredka, lahko pa pride celo do efekta obrabljenosti, kar vodi v poškodbe.

Ko ste v fazi tempo hoje, vaj za utrditev sklepov in mišic, lahko postopoma dodajate tek. Tecite samo cca. 1 minuto in nato spet malo pohodite. Ne hitite in poslušajte lastno telo. Če se odlično počutite, naslednjič dodajte še kakšen minuten tekec. Hitrost teka je v začetku nepomembna in samo sproščeno »uizi« ali lahkotno tecite. Nekdo, ki hitro hodi, bi vas lahko dohajal, to je začetniški tempo. Tecite po ravnem terenu, toda izogibajte se asfalta, uživajte v teku v naravi. Postopoma podaljšujte pretečeno razdaljo. Če ste bili prej zadihani med vadbo, sedaj pa brez težav npr. pretečete isto razdaljo, je očitno, da ste izboljšali kondicijo. Da boste dosegli naslednji nivo, povečajte intenzivnost vadbe. Lahko dodate kakšen klanec ali povečate pretečeno razdaljo, lahko tečete malce hitreje.

Sedaj pa je zgolj na vas, koliko časa želite posvetiti teku. Če vam ustreza, potem tecite, toda vaje za utrjevanje telesa nikoli ne izpustite, tek in vaje gredo vedno z roko v roki.

Prispevek je objavljen tudi na Moia in.