Kratek trening za doma

Dnevi se že daljšajo in nivo energije in dobrega počutja se nam počasi viša. Že skoraj diši po pomladi. Ups to pa ne! Smo sredi globoke zime, ki pa ne kaže ostrih zob. Vsaj za zdaj še ne. Ker je v tem času gibanje na svežem zraku omejeno, saj ni vrtnarjenja, pometanja listja, košnje trave, še vedno se kar zgodaj stemni in so zunaj še vedno zimske temperature, smo hočeš nočeš primorani pomigati tudi doma v stanovanju.

Če želite premigati sklepe, se malo oznojiti, okrepiti mišice in srčno-žilni sistem, je spodaj kratek trenig.

  1. Tek na mestu, 1 min.
  2. Visoko dvigovanje kolen ali korakanje na mestu / v poskoku in pobiranje jabolk iz drevesa (visoko stegovanje z rokami gor), 1 min.
  3. Brcanje v zadnjico oz. dotikanje pet v zadnjico. Lahko v koraku ali v poskoku, 1 min.
  4. Hitro stopanje / cepetanje v košarkarski preži (globok počep, kolena so v črki V, roke odročene), sprememba smeri  v levo, desno, naprej, nazaj, 1 min.
  5. Skakanje s »kolebnico« (sonožni poskoki / dvigi na prste), na mestu in levo-desno, roke oponašajo delo kolebnice, 1min.
  6. Nato naredimo globok vdih in izdih in gremo v predklon.
  7. Iz predklona gremo v nizko desko (glej sliko 1). Držimo položaj 10 do 30 sekund. Če želimo več lahko čas podaljšamo ali držimo 15 sek, 30 sek in 1 min.

Stabilizacija trupa8. Pritisnemo hrbet ob steno in gremo v globok počep. Z rokami vrtimo mlinček in držimo položaj. Ko ne moremo več, vstanemo in stresemo roke in noge ter še enkrat ponovimo.

9. Raztegnemo sprednje stegenske mišice (glej sliko 2).

Razteg sprednje steg10. Žabji poskoki / dvigi. Iz globokega čepa poskočimo / se dvignemo na prste, vertikalno navzgor 5 do 10x. Kdor ima težave s koleni, naredi 20 klasičnih počepov. Pri počepih morate imeti občutek kot da se usedate na stol. Meča so ves čas pravokotna na podlago.

11. Raztegnite meča in Ahilovo tetivo (glej sliko 3).

Razteg ahilove

Če želite še več, lahko prvih 5 vaj 3x ponovite. Na koncu pa dodate še sklece, trebušnjake in hrbtnjake. 

Prispevek je objavljen tudi na Moia in.