Učenje plavanja

Počitnice so tu in morje, jezero ali bazen so najbolj primerni kotički preživljanja vročih poletnih dni. Otroci komaj čakajo, da pridejo na plažo in se svobodno, po mili volji nakopajo, načofotajo, naplavajo, naskačejo v vodi.

Kaj pa, če otrok noče v vodo, ker ne zna plavati, ga je strah globine, morskih živalic, valov, špricanja in mokre glave in oči? Otroci se različno hitro naučijo plavati. Nekateri pri treh letih, nekateri pa precej kasneje.

Veliko je odvisno od tega, kako pogumni so starši. Nekateri se čutijo tako nesigurne, da otroka obujejo v čevlje za vodo, mu nataknejo rokavčke in ovijejo s črvičkom (to je tista dolga pena v obliki črva) in ga komaj pustijo v meter visoko vodo, čeprav otrok kaže velik interes  in potencial, da se nauči plavati: se meče v valove in ga ne moti voda na očeh. V tem primeru ga čim prej osvobodite okov in naj dobi občutek lastne teže in plovnosti v vodi. Za varnost pa naj obdrži zgolj črvička, lahko ga imate v bližini, če se mu zahoče.

Kakorkoli že, otrok, ki se želi naučiti plavati, se mora najprej prilagoditi na vodo. To pomeni, da lahko mirno tunka glavo v vodo, je sposoben ležati na hrbtu v vodi in imeti mora željo po tem, da se nauči plavati. Na silo ne boste nič opravili. Ko bo pripravljen, se bo sam spustil in zaplaval. Nič hudega, če so to začetniški zavesljaji, napol žabica, napol po pasje. Glavno je, da otrok uživa. Spodbujajte ga, naj vsakič preplava malo več in stojte v vodi, da pride do vas. Opominjajte ga na pravilno tehniko zamahov in mu zamahe ves čas kažite. Pustite mu, da on določi, kaj bo v vodi počel, toda brez pripomočkov, kot so pasovi, deske ali črvički. To so vse predfaze oz. s temi pripomočki otroka navajate na vodo, ga učite tehnike zavesljajev z nogami in rokami in plovnosti na vodi. Ko se otrok odloči, da bo plaval, mu to odstranite in vadite po njegovem ritmu. Če bo želel skakati v vodo in pri tem plavati do vas, je to odlično.

Vaša naloga in glavna skrb je, da ste ves čas fizično ob otroku in ga spodbujate in hvalite ter sproti popravljate pri tehniki zamahov. Nikakor ga ne puščajte samega v vodi. Vi morate biti ob njem, da ga v trenutku, ko vas potrebuje, primete, potegnete na površje, ste mu v oporo, če popije vodo in začne kašljati.

Prispevek je objavljen tudi tu.