Predpraznične aktivnosti za celotno družino

Predpraznični čas je lahko za otroke in starše prav tako čudovit kot sami prazniki. Verjetno je razlog v pričakovanju nečesa lepega, prijtnega, veselega. Seveda se veselimo tudi daril. Lahko pa sebi in otrokom pričarate krasne in nepozabne spomine v času pred prazniki, ko so v napetem pričakovanju…

 

Zato sem pripravila nekaj idej, ki so povezane predvsem z naravo in gibanjem v naravi ter okusno prehrano.

 

Prvi vikend:

Sobota: Nočni pohod na bližnji hrib z naglavno lučko.

Nedelja: Peka miklavževih piškotov. Spodaj sem izbrala nekaj receptov.

 

Več na: https://zdravozivi.si/prehrana/

 

 MIKLAVŽEVI PIŠKOTI ali KORNI PIŠOTI

300g nasekljanih ali mletih orehov, lešnikov, mandljev, kokosovih kosmičev, semen (bučna, lanena, sezam, sončnična, chia…), 100g kosmičev, 200g suhega sadja (marelic, sliv, rozin…), 200g jedilne čokolade, 5 jajc. Lahko dodate začimbe kot je npr. cimet.

Vse sestavine zmešate in jih po kupčkih polagate na peki papir. Pečete 15 minut na 180 stopinj.

Piškoti so odličen energijski vir iz kompleksnih ogljikovih hidratov in zato primerni, da jih pojeste pred daljšim telesnim naporom, za malico v službi ali jih vzamete s sabo na izlet. Lahko pa jih preprosto namakate doma v čaj ali kakav in ob njih uživate.

Miklavzevi piskoti

 

 

 

 

 

KAKIJEVA-ROŽIČEVA KREMA

1 velik kaki, velika žlica rožičeve moke, 1 noževa konica vanilije, 1 noževa konica cimeta.

S paličnim mešalcem vse sestavine zmiksajte in na vrh dodajte rastlinsko sladko smetano.

Mangovo-roziceva krema

 

 

 

 

 

 

 

ČOKOLADNI JEŽKIVoscilnica_2014

100g jedilne čokolade, 50g sladkorja, 40-50g masla, 1 jajce, 1 rumenjak, 100g polnozrnate pirine moke, ½ čajne žličke pecilnega, kokos

Čokolado nalomimo in skupaj z maslom  raztopimo pod paro. V drugi posodi zmešamo sladkor in jajca ter rumenjak. Ko je čokolada ohlajena jo primešamo jajcem in sladkorju. Moko in pecilni prašek presejemo ter vmešamo v čokoladno zmes. Testo postavimo na hladno za 2 uri.

Pekač obložimo s peki papirjem. Pečico segrejemo na 180 (ventilacijsko na 160).  Kokos stresemo na plitev krožnik, iz testa naredimo kot oreh velike kroglice in jih povaljamo v kokosu. Sproti jih polagamo na pekač približno 3cm narazen. Damo v pečico in na srednjem vodilu pečemo 15 min.

 

Drugi vikend

Sobota: Ogled novoletnih lučk in božičnega sejma v mestu.

Nedelja: Igranje družabne igre Gremo mi po svoje. Gre za igro, ki zajema naloge, ki jih mora vsak vadeči (tabornik) opraviti, če hoče priti na cilj, v tabor. Nanašajo se na naravo, preživetje v naravi, orientacijo v naravi, gibalne naloge itn.

 

Tretji vikend

Sobota: Izlet v naravo, npr. na Šmarno goro ali Grmado, Rašico, Polhograjsko Grmado, Katarino itn.

Nedelja: Nabiranje mahu za jaslice.

 

Četrti vikend

Sobota: Iskanje skritega zaklada, ki ga pripravijo in skrijejo starši. Najbolje, če skrijete zaklad v gozdu. Otrok naj rešuje orientacijke, gibalne, preživetvene naloge itn. Podobne nalogam iz igrice Gremo mi po svoje. Na listke napišite nalogo, ki jo mora otrok opraviti. Ko jo opravi uspešno, dobi namig, v katero smer se mora obrniti.

Nedelja: Skupno pisanje seznama živil za božično večerjo in praznike in skupni nakup hrane za božično večerjo. Za otroke je pomembno, da hrane in živil samo ne jedo, ampak da se učijo celotnega procesa od pravilne izbire živil, sestave jedilnika in priprave jedi.

Ogled jaslic v vašem kraju in okolici.

 

Prispevek je tudi na: Moia in, Seniorji info, Ride Sport, Šmarna gora

This entry was posted in Pošta. Bookmark the permalink.