Pojdite v mrazu v klanec

V mrazu je hoja navkreber še bolj dobrodošla in prijetna, kot pa v vročini. Telo se hitro ogreje in nam je prijetno toplo, ne pride pa do pregretja. Hoja po ravnem je manj intenzivna in zato je potrebnega kar nekaj časa, da se ogrejemo. Zato je v vsakem primeru v mrazu bolj primerna intenzivnejša vadba.

Spodaj je nekaj kratkih nasvetov za hojo v hrib oz. na Šmarno goro v mrzlih zimskih dneh:

  1. Med hojo čim manj govorite, ker prihaja mrzel in neogret zrak v usta in grlo. Če že govorite, imejte šal okoli ust.
  2. Pokrite se s kapo, ker skozi teme uide največ toplote.
  3. Imejte rokavice, ker ne morete hoditi z rokami v žepih. Roke so ves čas izpostavljene mrazu, zato si nataknite rokavice.
  4. Priporočam palice pri hoji in pri teku. Z njimi si utrjujete moči v rokah in ramenih in razbremenite sklepe. Pri hoji navzdol pa vas varujejo pred padci in marsikomu lajšajo bolečine v kolenih.
  5. Ocenite, kako intenzivno nameravate hoditi in se temu primerno oblecite. Če tečete na vrh, je potreba po gibljivosti toliko večja in posledično imate manj oblačil na sebi.
  6. Imejte nebombažno majico, kot je anti švic majica, ker vas vlaga na koži  dodatno ohlaja.
  7. Obujte se primerno vremenskim razmeram. Trenutno so najprimernejši gojzarji  ali če tečete, čevlji za gorske teke (osebno brez težav tečem na vrh in dol tudi v snegu v Adidas  Response Trail GTX).
  8. Na vrhu se obvezno preoblečite. Izjemoma ne, če ste na vrh tekli in se sploh nič ne ustavljate ter se v teku spuščate v dolino. Čim se nameravate ustaviti ali se v hoji vračati v dolino, se preoblečite.

Nasvet je tudi na Smarna gora.