Na katero športno aktivnost vpisati otroka do 8 leta starosti?

3.9. Vadba otroci1

Zadnje čase slišim veliko debat o tem, s katerim športom naj se ukvarja otrok. Marsikateri starš vpiše otroka na neko športno dejavnost, toda ob vikendih običajno potekajo tekme in to pomeni, da starši vozijo otroka na obveznosti še takrat, ko bi bila lahko družina skupaj.. Redko kateri starš se temu upre in otroka preprosto ne vozi na tekme ob vikendih, ker jim je ta družinski čas predragocen in gredo takrat skupaj na izlet, smučat, na morje itd. Veliko ali večina staršev pa zapade v nek sistem in še predno se zavedajo, kaj se dogaja, ugotovijo, da ves čas vozijo otroka iz ene dejavnosti na drugo in to ves teden. Za vikend pa na tekme. Starši so pod stresom in posledično še otrok.

Kateri sport za otroka1

Kot profesorica športne vzgoje sem velika zagovornica gibanja in razvijanja motoričnih sposobnosti otroka v zgodnjih letih otroštva. Toda na pravi način. Pri vseh stvareh, ki se jih lotimo, je vedno potrebno poznavati določene osnove in šele nato se je smiselno usmeriti v specifičen del. Enako je pri športu. Osnova je razvoj motoričnih sposobnosti otroka. Te se razvijajo in izboljšujejo z izkušnjami in s samim razvojem otroka. Če je otrok deležen pravega usmerjanja, se razvijajo bolje in hitreje. To lahko potrdim, saj sama vodim športno vadbo za otroke v naravi. Otrok, ki ima slabšo motoriko, jo bo z usmerjenimi vajami korenito izboljšal. Otrok, ki blesti v določeni motorični sposobnosti npr. moči odriva (skok v višino), ima lahko izrazito slabo koordinacijo z rokami (košarka).  Pri obeh primerih je za otroka bolje, da se da poudarek na celovitem motoričnem spektru.

Predlagam, da se otroka usmeri ali vpiše na športno vadbo, ki je zasnovana na široko, ne samo v dril enega športa. Otrok bo postopoma preko koordinacijskih iger, iger z žogo, gimnastike, atletike itd. razvil široko bazo svojih motoričnih sposobnosti in se lažje sam odločil, v kateri šport bi se kasneje vpisal. Če pa poteka ta športna vadba celo v naravi, je to še dodaten plus. Otrok rabi tekanje na prostem, na kisiku.

14.5. Vadba otroci7

Zato vam svetujem, dragi starši, da še enkrat premislite, na katero športno aktivnost vpisujete otroka. Pri odločanju naj vam bo kriterij ne samo bližina vadbe, ampak tudi kvalitetna vadba, ki bo otroku dala motorično podlago za vse življenje. Vpišite otroka na športno vadbo, ki zajema širok spekter športov, ne samo enega in če je le možno, da poteka v naravi (https://zdravozivi.si/sportna-vadba-za-otroke/ ). Vikende pa le imejte zase in za družino.