Starost ni ovira za šport

Starost ni ovira za šport

Veliko starejših se danes zaveda in ve, kako pomembno je gibanje in ukvarjanje s športom. Večinoma se ukvarjajo s pohodništvom ali hodijo s palicami. Malo je pa drznih in odločnih ter pripravljenih na to, da bi se vključili v nek šport ali vadbo. Tukaj je vsak strah odveč. Če se počutite sposobni in ste se predhodno posvetovali z zdravnikom, se lotite nekaj bolj drznega, dinamičnega ali pestrega. Lahko je to npr. lahkoten tek, kolesarjenje po razgibanem terenu (rahli vzponi in spusti), lahko se preizkusite v adrenalinskem parku (saj ste varovani), lahko pa se lotite prave nordijske hoje. Lahko se vpišite v tečaj nordijske hoje v okolici Šmarne gore, kjer imate čudovito naravo in kjer boste poleg hoje deležni tudi treninga za moč in gibljivost, (https://zdravozivi.si/nordijska-hoja/ ).

Dobro je, če premigate celotno telo, naredite vaje za utrjevanje telesa, ustrezen streching. To vam nudijo razne vodene skupinske vadbe, kjer pa je včasih problem, če je v skupini preveč oseb, ker se vam učitelj ne more dobro posvetiti in lahko delate določeno vajo napačno, kar lahko pripelje do poškodbe. Zato se pozanimajte, ali je ta vodena vadba individualno usmerjena. Lahko pa se odločite in se pridete razmigati kar k meni (https://zdravozivi.si/sport-in-rekreacija/).

Pri obeh vadbah, tako pri nordijski hoji, kot pri skupinski vadbi boste obremenili srce in ožilje, kar pomeni, da se boste zadihali, pognali krvni obtok po žilah in naredili nekaj dobrega za vaše zdravje. Z vajami za moč pa boste utrjevali celotno telo. Ker pa dobrega treninga ni brez strechinga, boste naredili še nekaj dobrega za gibljivost vaših mišic, sklepov, tetiv in se tako izognili marsikateri poškodbi.

Ne pozabite, da je zgolj za ohranjanje zdravja in dobrega počutja potrebno migati 30 minut petkrat na teden npr. hitra hoja, kolesarjenje pri srednji intenzivnosti (rahlo potenje). Ali 20 min aerobne vadbe, srednje do visoko intenzivnega tipa, trikrat na teden.

Premislite in se lotite gibanja.

Prispevek je objavljen tudi tu.