Kako ukrepati, ko se poškodujemo pri športanju?

Med najpogostejše športne poškodbe uvrščamo nategnjene ali pretrgane kite (zvin) ali mišice, vnetje ahilove tetive, vnetje pokostnice, poškodbe kolena.

Do poškodb lahko pride zaradi: napačne tehnike vadbe, pretiravanja oz. preveč intenzivnega napora, naglih reakcij, ki jim nismo kos, če ne posvečamo pozornosti razteznim vajam tako pred, med kot po vadbi, če se ustrezno ne ogrejemo pred vadbo, če ne počivamo in se mišice ne morejo ustrezno obnoviti ter nenazadnje, če uporabljamo neustrezno športno opremo, kot je npr. tek v neustreznih supergah.

Če pride do katerekoli zgoraj navedenih poškodb je najučinkovitejša terapija RICES. RICES je kratica angleškega izvora, pomeni pa Rest (počitek), Ice (led oz. hlajenje), Compression (kompresija oz. stisk), Elevation (dvig) in Support (podpora). V nadaljevnju so opisani ti postopki, kot jih predpisuje klasična terapija RICES.

Počitek

V trenutku poškodbe prenehajte z vadbo. Če je poškodba manj huda (kot je npr. zvin prve stopnje), lahko že po nekaj dneh pričnete z vadbo. Natančno stopnjo diagnoze zvina lahko določi le zdravnik z izkušnjami, zato je potrebno poškodovanca odpeljati na pregled. Po sanirani poškodbi se morate držati navodil zdravnika oz. začeti trenirati postopno. Pozorni bodite na mesto poškodbe in obremenite ta del samo do praga minimalne bolečine ali neprijetnega občutka.

Hlajenje

Poškodovano področje začnite ohlajati takoj po poškodbi (npr. kriopak, mrzli obkladki, masaža z ledom ali z namakanjem poškodovanega dela v ledeni kopeli). Učinki ohlajanja na telo so številni, najpomembnejši v okviru terapije RICES pa so zmanjšanje vnetja in nastanka otekline, krčenje žil (male arterije in vene), kar je še posebej dobrodošlo, če je prišlo do notranje krvavitve, ter ublažitev bolečine.

Ohlajanje s kriopakom, ledom ali mrzlimi obkladki naj traja 10 do 20 minut. Pri tem je treba obkladke večkrat zamenjati, saj se hitro segrejejo. Ohlajanje v mrzli kopeli naj traja 10 do 15 minut. Ohlajanje poškodovanega dela ponavljamo na 4 do 6 ur, in sicer 24 do 48 ur po nastanku poškodbe.

Povijanje

Povijanje poškodovanega dela z elastičnim povojem preprečuje dodatno nabiranje tekočin oziroma zatekanje tkiva. Poškodovani del mora biti povit čvrsto, vendar ne pretesno, da ne pride do zastajanja krvi. Najbolje je, če povijete takoj po nastanku poškodbe.

Dvig

Dvig poškodovanega dela nad nivo srca pomaga pri vračanju krvi in limfe proti srcu in s tem odplavljanju presnovnih produktov iz poškodovanega dela. Posledica je zmanjšanje otekline in neprijetnih občutkov oziroma bolečine.

Podpora

Podpora se nanaša na uporabo raznih zdravil, ki naj bi preprečila nadaljnje, sekundarne poškodbe in pospešila celjenje poškodovanih tkiv. Najpogosteje se uporabljamo nesteroidna protivnetna zdravila, redkeje tudi različne kortikosteroidne preparate.

Prispevek je objavljen tudi tu.