Kako hitro pada kondicija

Vadba odrasli2 jun 2019

Znanstveniki lahko zdaj opišejo učinke padca kondicije ali kako hitro gremo iz forme. Edward Coyle iz Univerze v Teksasu je prepričal skupino visoko usposobljenih tekačev (ki so tekli 130 km na teden) in kolesarjev (ki so vozili 400 kmna teden), da so prenehali s treningom. Njihovi izmerjeni rezultati porabe kisika (VO2 max) so se najprej hitro znižali, potem pa je bil padec postopen. Pri najbolj natreniranih je bil padec VO2 max največji. Manj usposobljeni so imeli počasnejši padec VO2 max. Coyle je ugotovil, da so športniki v 12 do 21 dneh izgubili polovico svoje aerobne moči ali VO2max, nato polovico preostale telesne kondicije v naslednjih 12 do 21 dneh in tako naprej. Po treh mesecih so bili vsi iz forme.

Coyle je mnenja, da za vsak izgubljeni teden traja dva tedna, da ponovno dosežemo prvotno raven kondicije.

Coyle je v raziskavah o padcu kondicije ugotovil en razlog za takojšnji padec kondicije – izgubo krvnega in plazemskegavolumna. Ugotovil je padec krvnega volumna za 9% in plazemskega za 12%. Udarni volumen je padel za 12%, VO2max za 6%. Srčni utrip se je povečal za 11%. V prvih 12 do 21 dneh brez treninga tako izgubite kar 500 mililitrov krvi. Predhodne raziskave (Saltin in sod., 1968) so menile, da je vzrok za poslabšanje kondicije v poslabšanju srca. Pravzaprav ima srce zaradi padca krvnega volumna, manj krvi, da bi jo črpalo v mišice.

Ko se ponovno vračate v formo, si povrnete izgubljeni volumen krvi. Ne le, da lahko spet učinkoviteje prenašate kisik do mišic, ampak imate na voljo tudi več tekočine za potenje, kar pomaga ohladiti vaše telo. Coyle pravi, da lahko tekači v enem tednu povrnejo količino krvi, čeprav reprodukcija rdečih krvnih celic traja dlje.

Toda vsem telesnim sistemom kondicija ne pada ali se ne vrača enako. Na primer, skeletni sistem morda ne bo prenesel napora treninga na prejšnjem nivoju, zlasti ker se hkrati starate. Ne pozabite: tekač, ki izgubi šest let treninga, se mora spoprijeti tudi s šestimi leti običajnega staranja.

Ponoven dvig kondicije ne bi smel biti tako težak. Zagotovo je lažje priti nazaj v formo, kot začeti trenirati, če se niste nikoli trenirali, ali ponovno začeti teči, kot prvič iti teči. Res pa je dlje kot odlašate težje pridete nazaj v formo.

 

 

Coyle, E. F., W. H. Martin Iii, D. R. Sinacore, M. J. Joyner, J. M. Hagberg, And J. O. Holloszy. (1984). Time Course Of Loss Of Adaptations After Stopping Prolonged Intense Endurance Training. Journal of Applied Physiology. 57: 1857-1864.

Coyle, E. F., Mari, K.H., Andrewr, C. (1986). Effects Of Detraining On Cardiovascular Responses To Exercise: Role Of Blood Volume. Journal of Applied Physiology. 60(1): 95-99.

Saltin, B.; Bloomquist., G.; Mitchell, J.H.; Johnson, R.L.; Wildenthal, K.; C. B. Chapman. (1968). Response To Exercise After Bed Rest And After Training. A Longitudinal Study Of Adaptive Changes In Oxygen Transport And Body Composition. Circulation 38, Suppl. 7, 1-78.

 

Članek je objavljen tudi na: Moia in, Seniorji info, Ride Sport, Smarna gora.