Družina na igrišču

Druzina na igriscu

Ste kdaj videli koga od staršev, da bi telovadil na igrišču, otroci pa se zabavali po svoje. Verjetno ne. Zelo malo je igrišč, ki bi bili izziv tako otrokom kot odraslim. Običajno starši asistirajo otrokom. Jih gugajo, lovijo na toboganih, vrtijo na vrtiljakih. Tudi to je dobra rekreacija, če jo izvajamo načrtno.

Če imate manjše otroke jih na gugalnici potiskajte najprej z eno roko, nato z drugo. Ko otroka ujamete na toboganu, ga dvignite nad glavo. Če pa imate že starejšega otroka, ki se že sam igra, se dajte še vi. Neverjetno se boste zabavali vi in otrok, če se bosta oba gugala. Poskusite plezati po plezalih (če niso premajhna). Starejši kot ste, slabša je vaša koordinacija in ravnotežje. Preizkusite se na igralih in videli boste, da ste zelo oleseneli. Igrala lahko izkoristite tudi za raztegovanje. Obesite se na drog in si raztegnite hrbtenico, nogo dajte na letvenik in raztegnite mišice na zadnji strani stegna. S kupaj z otrokom si izmislite, kakšno novo igrico. Na primer: otrok se spusti po toboganu z žogo in jo med spustom poda vam. Nato se zamenjajta. Poskrbite le, da boste ogreti in tako zmanjšali verjetnost poškodb.

Če ima otrok družbo, se lotite vaj kar sami. Naredite najprej nekaj razteznih vaj na drogu, letveniku, pogugajtese na gugalnici. Na gugalnici se nagnite čim bolj nazaj in tako boste še bolj aktivirali trebušne mišice. Nato se lotite vaj za moč. Naredite nekaj zgibna drogu ali pa zgolj zadržujte brado nad drogom čim dalj časa.Lahko poskusite z dvigovanjem kolen na letveniku. Lotite se sklec ob opori (npr. plezalna stena, lesena hišica), sestopajte (gor dol) na vznožje tobogana ali se preizkusite v ravnotežju in naredite lastovico. Variant je neskončno. Ko se boste lotili vaj, vam bodo ideje kar same skakale pred nosom.

Ne ozirajte se na začudene poglede staršev. Poslušaje, kaj bodo otroci govorili: »mami pridi se še ti igrat z mano, tako kot Maticev očka«.

Zdaj pa brž stecite z otrokom na igrišče.

Prispevek je objavljen tudi tukaj: https://www.moia.in/index.php?option=com_k2&view=item&id=1210:dru%C5%BEina-na-igri%C5%A1%C4%8Du&Itemid=515