Ali ste vedeli (2.del)

Tek po stopnicah

  1. 1. Človeški gibalni sistem je neizmerno prilagodljiv: če človek redno telovadi, se masa kosti, predvsem pa mišic, povečuje. Pri pomanjkanju obremenitve, s čimer se srečujejo npr. astronavti v breztežnostnem prostoru, pa se začneta kostna gostota in mišična masa zmanjševati.
  2. Pri hoji se človeško stopalo premika tako, da se gib začne pri peti, nadaljuje prek zunanje strani stopala do stopalnih blazinic in ne nazadnje do prstov. Za človeško stopalo je značilen stopalni obok. Če so mišice in tetive oslabljene, se višina oboka zmanjša, posledica je ploska noga in udrto ali razmaknjeno stopalo.
  3. Najgibljivejši sklep človeškega telesa je ramenski.
  4. Koleno je največji in najpomembnejši sklep v človeškem telesu, pri iztegovanju noge prenaša mišično moč prek tetiv in vezi s stegnenice na golenico.
  5. Hrbtenica, kolčni sklepi in kolena imajo zelo močno konstrukcijo, kajti le tako lahko vzdržijo obremenitve, ki so posledica pokončne drže. Na žalost se nenehno obrabljajo, kar v starosti povzroča marsikatero tegobo, zlasti v predelu kolkov.
  6. Tek je dober za vas. Ljudje, ki tečejo 19–29 km na teden, imajo močnejši imunski sistem in lahko povečajo mineralno gostoto kosti.
  7. Redna športna aktivnost lahko poveča življenjsko dobo z ohranjanjem DNK zdravega in mladega.
  8. Vsake tri mesece se zamenjajo tudi vse molekule DNK, ta vir inteligence vsake celice, ki upravlja in obnavlja ves organizem, v istem času povsem obnovi tudi okostje.
  9. Tudi v mirovanju so mišice trikrat učinkovitejše pri porabljanju kalorij kot maščobe.
  10. Maščobne celice se zamenjajo vsake 3 tedne.

Tek na Vošco2

 

Članek je objavljen tudi na: Moia in, Seniorji info, Ride Sport, Smarna gora.