10 prefriganih načinov za več gibanja vaših otrok

Spraviti otroke na noge ne bi smela biti borba. Tukaj je nekaj preprostih nasvetov.

Otroci so veliko preveč pasivni kot so bili kdaj koli prej. To je odraz celotne populacije in ne samo Slovencev. Nekaj razlogov je očitnih: včasih so se otroci igrali na dvorišču in brcali žogo ali skakali gumitvist, zdaj pa je žogo in gumitvist nadomestil joystik ali miška na računalniku.

Kot starš imate velik vpliv na športno aktivnost vašega otroka. Niste samo vzornik, ampak tudi “trener”. Toda odločanje oz. dirigiranje vadbe otroku ne bo vedno prepričalo otrok. Zato je tukaj 10 trikov, da se otroke mlajše od 12 let motivira za gibanje, ne da bi sami to opazili.

1.      Zadajte otroku pomembne naloge (gospodinjska opravila – ne imenujte jih tako J). Kidanje snega, košnja trave, sesanje, odnašanje smeti – tudi to je gibanje. Menjavajte zadolžitve/naloge vsak teden, tako, da se ne naveličajo in aktivirajo različne mišične skupine.

2.     Skupne popoldneve/večere naj družina preživlja skupaj v gibanju. Znebite se filmov in se pojdite raje kepat, sankat, bowlat – nekaj kar vam je zabavno, malo tekmovalno in vključuje vso družino. V toplejših mesecih pojdite na kolo, igrat nogomet ali košarko. To bo otroke zabavalo in še več takih popoldnevov bodo želeli.Otroci in gibanje

3.      Imejte tekmovanje v merjenju korakov. Vsak član družine nosi pedometer in beleži število opravljenih korakov vsak dan. Na tablo se vsak dan zapiše število korakov posameznika. Na koncu tedna dobi zmagovalec nagrado, da izbere aktivnost, ki jo bodo počeli čez vikend.

4.      Hoja, hoja, hoja. Spodbujajte otroka, da hodi do trgovine, knjižnice, prijateljeve hiše. Ali tja, kamor otrok rad zahaja. Hodita skupaj. Brezciljno sprehajanje je v očeh otroka čisti dolgčas, zato je potrebno izbrati dober cilj.

5.      Popustite in kupite psa. Psi potrebujejo sprehode trikrat dnevno. Na sprehod pa naj kužata skupaj z vami vodi otrok.

6.      Kupite video igrico, ki bo vključevala gibanje, plesne korake.

7.      Bazeni, jezera, morje –  voda. To je zabava in gibanje  za otroke. V zimskem času je bazen super zabava. Poleti pa pridejo v poštev jezera in morje.

8.      Nov športni rekvizit (ni nujno, da je kupljen nov, tudi rabljen je lahko enako dober). Lahko je to žoga za npr. košarko ali nove superge za nogomet. Dobro je, če se vsaj eden od staršev spozna na ta šport, da ga lahko z otrokom skupaj vadita in igrata.  Rekvizit mora biti tak, da je primeren otrokovi starosti. Če kupite otroku npr. lopar za badbiton, ni nič narobe, toda po petih minutah, ga bo lahko zanimalo kaj drugega.

9.      Bodite »mojster Miha« skupaj z otrokom. Vzemite škatlo z orodjem in otroka prosite, če vam pomaga montirati obroč za metanje na koš. Ali nekaj zelo “kulskega”. Otrok bo rad pomagal in še dobro se mu bo zdelo, ko bo naloga opravljena.

10.  Bodite ustvarjalni. Na deževen dan postavite mini poligon npr. v kleti ali večji sobi. Postavite nekaj ovir, ki jih morajo otroci preplezati, preplaziti, preskočiti itd. Zamislite si nekaj igric, ki jih lahko otrok počne v gibanju. Ne dovolite, da otrok presedi popoldan pred televizorjem.

Športna vadba za otroke v naravi:https://zdravozivi.si/programi-za-otroke-in-najstnike/