Že 10% manj se pozna

Izgubiti 10% odvečne telesne teže je enormna zadeva, ki potegne za sabo številne spremembe – tako zdravstvene, psihološke in seveda bolje in lepše se počutimo.

2ze 10 manj se pozna

Izguba telesne teže ima največji zdravstveni vpliv na srce. Če izgubite 10 % telesne teže, znižate holesterol in krvni tlak. Visok holesterol in povišan krvni tlak sta največja dejavnika tveganja za bolezni srca.

Če ste pretežki, ste že v območju tveganja za razvoj diabetesa tipa 2, kar pomeni, da vaš organizem ne proizvaja dovolj insulina ali pa ga ne uporablja ustrezno. Insulin je hormon, ki pomaga pretvarjati hrano v ustrezno energijo. Z izgubo 10 % telesne teže boste izboljšali sposobnost uporabe insulina, ki ga telo proizvaja ter zmanjšali tveganje pojava bolezni. Če pa že imate diabetes tipa 2, vam bo izguba 10  % telesne teže izboljšala simptome in po možnosti preprečila zaplete.

Poleg zdravstvenih pozitivnih vplivov, ima izguba 10 % telesne teže vpliv tudi na vaše počutje. Počutili se boste bolj vitalno ter boste polni energije.

Dvignili si boste samozavest in imeli boste več motivacije za nadaljevanje zdravega življenjskega sloga, ki ste ga začeli.

Tisti, ki ste imeli željo izgubiti odvečne kilograme in vam je uspelo izgubiti tolikšno težo, ste dosegli neverjeten mejnik na svoji poti proti zdravju, odličnemu počutju, samozavesti, itd. Vzemite si čas, da si čestitate.

Zdaj, ko ste izgubili 10 %, imate realen občutek, kaj pomeni in kaj vas še čaka da pridete do želene telesne teže. Zdaj se lahko vprašate: “Ali sem pripravljen/a vložiti še enkrat toliko truda, da bi izgubila še več teže?” Če je odgovor ne, ni to nič narobe. Nekaterim je dovolj izgubiti 10 %. Že to je velik dosežek.

Za vse, ki si želite pomoč pri izgubiti odvečne telesne teže, pa vam svetujem, da se na spletni strani https://zdravozivi.si/individualno-svetovanje/ prijavite na prehransko svetovanje in spremljanje napredka.

Prispevek je objavljen tudi TUKAJ