S psom se rekreirate več kot če hodite v fitnes

Pes in fitnes

Pes v družini je krasna popestritev, tolažba, športni kompanjon, pomočnik pri vzgoji otrok in še bi lahko naštevala. Naša Pika (mešanec z jazbečarjem) je že od vsega začetka pristala v družino, kjer sva jo z možem navajala na vse aktivnosti, ki sva jih sama počela. Tako gre z nami povsod in tudi počne stvari, ki jih mi, sedaj tudi skupaj z otrokoma: teče ob kolesu, ali se pelje v košari, ko ji je preveč tekanja, se sanka, teče poleg, ko jaz ali mož tečeva na smučeh, se vozi na čolnu, plava v morju in jezeru. Na splošno je srečen in aktiven pes. Mogoče pa vam manjka ravno en kužek, da vas spodbudi in spravi na noge.

Če imate psa, se na sprehodih z ljubljenčkom skoraj zagotovo rekreirate več kot nekdo, ki hodi v telovadnico ali na fitnes, so zatrdili strokovnjaki. Pojasnili so, da se lastniki psov v Veliki Britaniji v povprečju sprehajajo dvakrat po 24 minut na dan, kar znese pet ur in 38 minut na teden. Poleg tega “povprečen lastnik” svojega psa pelje še na tri dolge sprehode tedensko, kar sta še dodatni dve uri in 33 minut. Sprehajanje s psom torej v povprečju traja več kot osem ur na teden. Tisti, ki nimajo psa, pa se v povprečju rekreirajo skromno uro in 20 minut na teden, skoraj polovica “nelastnikov” psov pa se z gibanjem ne ukvarja čisto nič.

V raziskavo je bilo vključenih več kot pet tisoč ljudi, med katerimi jih je tri tisoč doma imelo psa. Dobra polovica je povedala, da je sprehajanje njihova glavna telesna aktivnost, več kot tri četrtine pa, da gredo raje na sprehod s psom, kot v telovadnico. Le 16 % vprašanih je izjavilo, da z veseljem hodijo v fitnes  oziroma na vodeno vadbo, skoraj 70 % pa se vadba v telovadnici zdi naloga. Zato ni nič čudnega, da sprehod ne odpade skoraj nikoli (saj tudi ne more, ker pes pač mora ven), vadba v fitnesu pa odpade velikokrat – izgovore, zakaj ne iti v fitnes, ima skoraj vsak vedno na zalogi.

Če želite ohranjati zdravje, se morate gibati vsaj petkrat na teden vsaj 30 minut, tj. hoja ali hitra hoja. Torej kdor ima psa to mejo hitro doseže oz. preseže, kar pomeni, da imate več kondicije in dobro skrbite za svoje zdravje, poleg tega se gibate na svežem zraku. Dejstvo je, da smo bolj zdravi in polnejše živimo, če imamo psa.

Kdor ima psa, kot je npr. haski, dobro ve, koliko gibanja potrebujejo ti psi. Mogoče pa se z vašim psom vključite v Društvo športnih psov Slovenije in tečete, kolesarite ter nabirate kondicijo skupaj.

Prispevek je objavljen tudi na Moia in.