Palice pri hoji niso potuha

Palice pri hoji niso potuha

Palice v roke pa pojdite na svež zrak! Lahko se odpravite popolnoma brezciljno in trenirate vzdržljivost telesa in duha. Lahko si določite krožno pot in se lotite intenzivne ali nordijske hoje (https://zdravozivi.si/nordijska-hoja/). Lahko pa se lotite vzpona in se podate na hrib, goro, planino. Vse, česarkoli se boste lotili, je koristno za naše telo in duha.

Palice pri hoji niso potuha. Tukaj je 6 razlogov za uporabo palic:

  1. Palice so nam v pomoč pri upiranju z rokami. Tako lahko zaradi palic, ki jih uporabite med hojo po ravnem, t.j. predvsem pri pravi nordijski hoji, ali pri hoji navkreber, močno obremenite zgornji del telesa, predvsem roke in ramenski obroč in posledično naredite nekaj za moč zgornjih ekstremitet, ki jih v vsakdanjem življenjskem ritmu bolj zanemarjamo.
  2. Poleg tega zaradi opiranja na palice razbremenite spodnji del telesa, kot so kolenski sklep in kolki.
  3. Ne pozabimo na hrbtenico, ki jo zaradi iztegovanja in opiranja na roke zelo razbremenimo. Si predstavljate, da nosite v hrib na hrbtu težak nahrbtnik, ki vas kar vleče na dol. Pa vzemite palice in videli boste, kako lažje je hoditi kljub teži na hrbtu.
  4. Hkrati nas palice silijo v lepo ravno držo.
  5. Hoja s palicami v gore ali hribe je priporočljiva, ker so nam palice v izredno pomoč pri spuščanju s hriba. Z njimi blažimo udarce ali pritiske na kolena. V primeru, da želimo bolj adrenalinski in hiter sestop, brez palic ne gre.
  6. Med starejšimi je mnogo takih, ki hodijo po ravnem s palicami. Razlog je v boljšem občutku, ki ga imajo zaradi palic. Vemo, da se ravnotežje s starostjo slabša in osteoporoza je velika spremljevalka starostnikov in tudi mlajših. Zato je bolje ne pasti in si s palicami pomagati pri hoji, kot narediti en napačen korak, ki nas lahko stane umetnega kolka.

Saj veste tisto uganko. Kaj je to? Najprej hodi po štirih, nato po dveh, nato pa po treh/štirih. Odgovor je človek. Kot dojenček se plazi po vseh štirih, nato se postavi na dve nogi, v starosti pa uporablja še eno palico ali dve za oporo.

Prispevek tudi na Moia in.