Največje napake pri pripravi zajtrka

Napake pri pripravi zajtrka

Zajtrk je prvi obrok v dnevu in prva hrana za naš organizem po vsaj sedmih urah spanja. Organizem je zjutraj obnovljen in pripravljen na delo, toda dajte mu ustrezno gorivo. Spodaj je nekaj napak, ki jih mogoče počnete pa bi jih bilo dobro spremeniti.

  1. Kava na tešče. Zjutraj je naše telo dehidrirano in rabi zgolj čisto tekočino z nevtralnim Ph-jem (https://zdravozivi.si/kako-pomemben-je-ph-hrane/ ) in ne zakisljujoče kave. Poskusite začeti dan s kozarcem vode. Če pa želite še več, dodajte v drugi kozarec stisnjene pol limone in popijte limonado. Limona je bazična in ne zakisljuje telesa kot večina hrane, ki jo zaužijemo tekom dneva. Poleg tega ima veliko vitaminov, ki s pomočjo vode hitro pridejo do celic. C-vitamin je preventiva, zdravi in pomlajuje organizem.
  2. Marmelada, maslo in kos kruha (po možnosti belega). Ko telo hidrirate, še ne potešite potrebe po vseh hranilih, ki jih potrebujete za dober začetek dneva. Zato je nujen uravnotežen obrok, ki vsebuje vitamine in minerale, kompleksne ogljikove hidrate ter beljakovine. Če pojeste kos kruha z maslom in marmelado, vnesete v telo enostavne ogljikove hidrate in nasičene maščobe, kar je popolnoma premalo in nekoristno za vaš organizem. Siti boste eno uro, nato pa spet lačni. Zajtrk naj bo vaš najljubši obrok v dnevu ali pa vsaj drugi najljubši (prvi je potem kosilo). In naj bo nasiten.
  3. Premalo kaloričen in nasiten Zajtrk je drugi najbolj kaloričen obrok v celotnem dnevu. Saj veste: zjutraj jejte kot kralj, nato kot kmet, zvečer pa kot berač. Zato mora biti nasiten in poln zdravih hranil, skratka uravnotežen. Predlagam, da pojeste na primer: vsaj 2 jajci / skuto/ humus /sardele (beljakovine), kos polnovrednega kruha, če se le da domačega (ogljikovi hidrati) in svežo zelenjavo, kot je paprika, paradižnik, korenje (vsaj en velik kos). Dobrih zajtrkov je veliko in jejte kar imate radi. To so lahko tudi razne kaše /misliji z oreščki in suhim sadjem. Toda pomislite, ali vsebuje vsa ustrezna hranila.
  4. Preveč ste siti, da bi kaj pojedli. Navadno pridete domov pozno popoldan ter jeste velik in nasiten obrok ravno zvečer, ko naj bi se telo že umirjalo in regeneriralo. Tako pa obremenite želodec in prebavila s težkim obrokom, polnim ogljikovih hidratov. Zato ne morete spati ob normalni uri, ampak greste spat pozno (po polnoči). Ko se zjutraj zbudite ste še vedno polni in nikakor niste lačni. Tak način prehranjevanja vas spravlja pod stres. Pod stresom je vaš organizem, ki išče hranila, ki jih krvavo rabi pa jih ne dobi. Ko pa le pojeste kaj, je organizem pod takim stresom, da vsak obrok spravi v zalogo za »hude čase«. Metabolizem se vam upočasni in kljub majhnemu kaloričnemu vnosu, se redite. Pojdite rahlo lačni spat in zjutraj boste lačni ter pojedli pravi zajtrk.
  5. Hitite in med vožnjo nekaj na hitro jeste (piškote). Hitenje v službo, hitenje v službi, hitenje po opravkih, hitenje po otroke v šolo in vrtec, hitenje ko kuhate, hitenje, ko jeste, hitenje ko pomagate otrokom pri nalogah, hitenje…. To ni življenje! Če se zalotite, da se vam to dogaja, potem morate obvezno spremeniti ritem. Raziskave so dokazale, da naj bi družine, ki v miru in skupaj jedo vsaj en obrok dnevno imele manj težav z odvečnimi kilogrami, poleg tega je družina tako veliko bolj povezana in sproti rešuje težave, planira skupne dejavnosti, skratka komunicira. Zajtrk naj bo obred, tudi če ga sami jeste.  Vzemite si čas in prej vstanite. Umirjeno boste začeli dan in kmalu boste našli rešitev proti hitenju. Saj veste tisti pregovor: Hiti počasi!

Prispevek je objavljen tudi na Moia in & LTG news.