Kako začeti in vztrajati pri redni športni aktivnosti?

16.11. Vadba otroci5

Preden začnete s športno aktivnostjo, preglejte in obkljukajte spodnje točke, ki vam bodo pomagale vztrajati pri telesni aktivnosti:

  1. Imejte pozitiven odnos do telesne aktivnosti.
  2. Določite urnik treningov in se ga držite.
  3. Začnite z elanom in motivacijo.
  4. Ostanite pozitivni in motivirani.
  5. Govorite o svoji odločitvi z družinskimi člani in prijatelji, da vas bodo spodbujali.
  6. Redno spremljajte svoj napredek in ohranite svoj režim treninga (spremljanje telesne kondicije https://zdravozivi.si/srcni-utrip-je-kazalec-telesne-kondicije/ ), meritve telesne sestave).
  7. Uživajte uravnoteženo prehrano.

Napišite urnik športnih aktivnosti

Napišite si urnik vaših športnih aktivnosti. To je zelo pomembno, ker si morate vzeti čas in premisliti, kdaj v urnik, ki je poln ostalih obveznosti, vnesti še gibanje oz. športno aktivnost.

V urnik napišete točno katero športno aktivnost izvajate, kateri dan in ob kateri uri. Tako se lahko organizirate in v naprej pripravite ustrezno opremo ter upoštevate vremenske okoliščine. Slaba vremesnka napoved ni razlog, da tisti dan ne izvedete aktivnosti. Ni slabega vremena, so le slaba oblačila.

Spodaj je predlog tedenskih športnih aktivnosti. Prilagodite si jih tako, kot vam ustreza.

Tabela 1: Urnik športnih aktivnosti

Urnik športnih aktivnosti1

Trening za moč ali kondicijski trening pomeni, da ste na vodenem treningu v skupini. Tehnika je ključna in učinek na mišice je zagotovljen samo s pravo tehniko. Lahko pa izvajate vaje samostojno, toda imeti morate dobro predznanje. https://zdravozivi.si/sport-in-rekreacija/

Tek pomeni, da tečete glede na svojo telesno pripravljenost. Če ste tekač začetnik, predlagam, da tečete krajše razdalje in to v fazi ugodja, kar pomeni, da se počasi prilagajate na tekaški korak in pri tem ne čutite ne bolečine niti nobenega neugodja. Tecite za sprostitev in z namenom, da počasi tek vzljubite.

Če pa ste izkušen tekač, naj bodo teki daljši in naj vključujejo razgiban teren, lahko tudi hrib. Ker predvidevam, da dobro poznate lastno telo, ne boste pretiravali. Menjajte intenzivnost teka s tempo teki po ravnini, z iztekom oz. dolgim tekom, s tekom za funkcionalno moč, kot je tek na Rašico, Šmarno goro itd.

Nordijska hoja je bolj intenzivna kot zgolj hoja ali hoja s palicami. Poteka v naravi in krepi celotno telo ter srčni in dihalni sistem. Primerna je za vsakogar. https://zdravozivi.si/nordijska-hoja/

Vzpon na bližnji hrib pomeni, da v kratkem času, ki ga imate na voljo, naredite zase čim več. Srce in pljuča dobijo ustrezen dražljaj, ker se zadihate in znojite, mišice se zaradi vzpenjanja krepijo. Vse to vodi do izboljšanja splošne kondicije.

Joga ali sprostilno-raztezne vaje pomeni, da se sprostite in umirite ter naredite nekaj za gibljivost in statično moč telesa. Lahko obiskujete tečaj joge, lahko pa naredite doma sklop sprostilno razteznih vaj. https://zdravozivi.si/joga/

Sprehod, kolesarjenje, rolanje, itd. so aerobni, ciklični športi, s katerimi lahko po eni strani krepite vašo aerobno, vzdržljivostno bazo lahko pa so namenjeni sprostitvi, aktivnemu odmoru od napornega treninga in dneva. Lahko greste na kolo ali rolarje sami ali pa skupaj z družino, prijatelji itd.

Družinski izlet pomeni, da si vzamete čas za družino in uživate v skupnih nepozabnih trenutkih v naravi, v gorah, na morju, v novih krajih in mestih. Posebno če imate otroke, je skupno preživljanje prostega časa obvezno in velika popotnica za otrokovo oblikovanje lestvice vrednot.

 

Članek je objavljen tudi na: Moia in, Seniorji info, Ride Sport, Šmarna gora