Hitre in prenosljive malice ali kosila za v službo

1Zdravje

Mnogi pazite na zdravo prehrano, toda včasih je lažje skrbeti za to med vikendom, ko imate več časa in ste manj pod stresom kot med tednom, ko vam krojijo čas službene obveznosti.

 

Toda vse se da, le malo dobre volje in organizacije je potrebne. Tukaj je nekaj idej za enostavne, lahko prenosljive in okusne malice ali kosila.

 

Natisnite ta seznam in ga prilepite na hladilnik in ne boste imeli več izgovorov, da jeste v službi samo piškote in kavico cel teden.

 

Še več idej najdete na: https://zdravozivi.si/prehrana/

 

 

Ideje za malice/kosila med tednom
Fritate. Specite omleto iz jajc in razne zelenjave. Okusne so tudi pri sobni temperaturi. Lahko jo naredite en večer prej ali pa zjutraj pred službo  ter jo spakirate v nepropustno posodo (stekleno ali plastično).
Kvinoja/kamut/bulgur z zelenjavo (ter piščancem/puranom). Zelenjavo in meso popražite ter skuhajte posebej kvinojo/kamut/bulgur. Skupaj premešajte ter zapakirajte za sabo. Pripravite malico/kosilo en dan prej.
Oblicat krompir in pečena/kuhana zelenjava. Preprost obrok ter zelo hranilen. Skuhajte 2 krompirja z lupino ter čimveč zelenjave kot je npr. brokoli, cvetača, rdeča pesa, bučke ter pest mandljev.
Carska solata. Svežo zelenjavo  (po želji) narežite, dodajte tuno (svežo ali iz konzerve), kuhan krompir, trdo kuhano jajce, par oliv, kapljico olivnega olja ter jabolčni kis/limono, lahko začinite z baziliko in malo soli. Najbolje, da začinite v službi ali pa tik preden greste v službo.
Juhe. So odlične, ker jih lahko skuhate en do dva dni prej. Odlične so zelenjavne npr. bučna, fižolova, paradižnikova, brokolijeva, porova, grahova, itd. Bolj nasitne bodo, če boste dodali nekaj žlic ajdove kaše. Zraven pa pojejte kos pirinega / polnozrnatega kruha.
Nedeljski/praznični ostanki. Če vam ostane kaj od nedeljskega kosila kot npr. musaka, loparnica, štruklji,  prebranac itd. si vzemite za malico v službo. Nobenega dela ne boste imeli s pripravo, le pogrejte jih v mikrovalovni pečici, če jo imate v službi.
Sendvič – Če ste ljubitelji sendvičev, si ga pripravite na pravem kruhu (ne belem ali polbelem, ampak na pirinem/polnozrnatem). Ne mažite ga z majonezo ali maslom, ampak npr. s humusom. Dajte noter svežo zelenjavo (redkvice, solato, paradižnik, papriko), trdo kuhano jajce, tuno / pečenega piščanca, sir.
Prosena kaša s suhimi slivami / jabolkom – Če ste ljubitelj sladkega, si en dan prej skuhajte proseno kašo na vodi. Ko je kuhana, dodajte suhe slive / krhlje svežega jabolka in zalijte s sojinim / riževim mlekom ter po želji osladite z žlico medu.

 

Prispevek je objavljen tudi na: Moia in, Seniorji info, Ride sport.