Gibanje, ki je dovolj intenzivno in konstantno, nas pomljajuje

gibanje-nas-pomljajuje

Že nekaj let vodim skupinske in individualne kondicijske treninge, namenjene rekreativcem. Ugotovila sem naslednje: ko telo dobi zadostno dozo dražljajev, ki mu stimulirajo mišice, kite, vezi, kosti in možgane, se dejansko pomljajuje. Staranje oz. proces staranja se z pravilnimi dražljaji, ki jih enakomerno in konstantno prejema naš organizem, upočasnjuje.

 

Raziskave kažejo, da je mišica 40-letnega triatlonca po strukturi počasnih mišičnih vlaken ter po številu mitohondrijev enaka mišici 70-letnega triatlonca.  Med aerobno aktivnostjo večino energije, ki jih mišične celice potrebujejo, pridobivamo s pomočjo mitohondrijev. Ti so ključ pretvarjanja in tvorjenja ATPja (energije) s pomočjo kisika. V njih namreč potekajo respiratorni procesi. Raziskovalci se sprašujejo, koliko novih mitohondrijev lahko celice proizvedejo in kako učinkovito mitohondriji proizvajajo energijo za mišično krčenje. To dvoje še ni povsem jasno. Se pa raziskovalci strinjajo, da količina treninga določa število mitohondrijev. Prav tako se strinjajo, da intenziteta treninga določa, kako močna je vsaka mitohondrijska enota.

 

Torej gibanje, ki je dovolj intenzivno in konstantno, povzroča večjo funkcionalnost naših mišic. Vsi metabolni procesi potekajo v mišicah. Če imamo dovolj mišične mase, je naš metabolizem pospešen in to pomeni, da se v telesu ne kopičijo zaloge maščob, ker organizem porabi energijo, ki jo dobimo s hrano, za naše gibalno in mentalno delo ter za vzdrževanje in rast celic in organov.

 

Če torej niste športno aktivni, morate vedeti, da nikoli ni prepozno. Izkušnje rekreativcev na treningih so zelo pozitivne. Vsak se strinja, da je začetek težak, ko pa se telo adaptira in prilagodi na konstantne dražljaje, lahko mirno rečem, da brez intenzivnih in rednih mišičnih kontrakcij ne gre več. Telo se navadi na višji nivo in zahteva vedno več. Občutje po treningu prehaja postopoma od izmučenosti do utrujenosti ter do občutja, ko se počutimo po treningu polni energije. To je tisto kar želimo doseči.

 

Z zdravim gibanjem telo natreniramo do te mere, da nam telesni napor daje energijo in nam je ne jemlje. To pozitivno občutje preraste do občutja moči, samozavesti, lahkotnosti, gibljivosti in to vse pomeni mladost. Zdravo telo je mlado telo! Bodite močni in naredite prvi korak, nato premagajte prvo oviro in še eno itd. Pri 50ih se boste počutili in izgledali kot 30 letnik.

Prispevek je objavljen na Moia in & Paberki & Seniorji

This entry was posted in Pošta. Bookmark the permalink.