Športni kompanjon, ki te nikoli ne pusti na cedilu

Prijatelji te lahko pustijo na cedilu, ko želiš športati, toda tvoj štirinožni prijatelj je vedno pripravljen za akcijo. Najdi tak šport, ki bo tebi in psu pisan na kožo.

Iščeš popolnega športnega kompanjona? Tvoj najboljši prijatelj ni vedno na voljo, toda človekov najboljši prijatelj nikoli ne reče »ne« športanju – in to ne zato, ker psi ne govorijo!

Večina psov uživa in potrebuje vadbo ter komaj čaka nanjo. V povprečju potrebujejo psi okoli 45 minut do ene ure in pol vadbe na dan (odvisno od pasme). Tek ali sprehod pse bolj pomiri kot zgolj metanje žogice. Učinki vadbe pa se ne kažejo samo na psu, ampak tudi tebi pomagajo ostati v formi, posebno če je sprehod intenzivnejši.

pes in tek

Veliko raziskav je bilo narejenih na to tematiko. Pasja družba spodbudno deluje na lastnike, da so sami bolj aktivni. Udeleženci raziskave (University of Missouri-Columbia study) so redno sprehajali svoje pse 20 minut dnevno, 5x na teden, eno leto. To jim je prineslo pozitivne rezultate: vsak udeleženec je izgubil okoli 7kg. Druga raziskava (Northwestern Memorial Hospital’s Wellness Institute), ki je vključevala debele udeležence, ki so želeli izgubiti težo skupaj s svojimi prekomerno težkimi psi, je prišla do ugotovitev, da so debeli udeleženci izgubili vsak v povprečju 5,5 kg v enem letu, medtem ko so psi izgubili vsak okoli 16% telesne teže.

Družba, motivacija in socialna podpora psa je ključ do uspeha pri hujšanju njihovih lastnikov.

Ko daš obvezo psu, daš obvezo tudi sebi. Gre za »morati«. Moraš iti ven in razgibati psa, posledično pa razgibaš še sebe.

Skoraj vsak pes je dober kompanjon pri sprehajanju, toda poskusi še druge športe, glede na pasmo svojega psa. Ne skrbi, če nimaš lastnega psa; lahko najdeš psa na posodo. Preveri pri lokalnemu pasjemu zavetišču ali imajo možnost izposoje psa za en dan – to sta dve muhi na en mah: ti se razmigaš, psu pa narediš veliko veselje!

Ne pozabi: če imaš psa, ki rad teče, moraš tudi ti rad teči. Dober lastnik bi moral imeti psa, ki želi enako količino gibanja, kot jo hoče lastnik.

Poleg sprehodov, pohodništva in teka nekateri psi zelo radi plavajo, nekateri pa zelo uživajo v jogi. Kot zanimivost: ste že slišali za »dogo«, to je pasja joga. Zelo popularna je v Ameriki, kjer imajo na voljo učne ure za gibljive pse in njihove lastnike. Ena izmed učiteljic joge iz Amerike pravi, da se oboji zelo radi raztegujejo drug ob drugem. Enako sproščujoče deluje joga tudi na pse, ne samo na ljudi.

doga

Eni najbolj vzdržljivih psov so Sibirski haskiji. Lastniki se morajo zavedati, da je življenje z njimi pravi športni izziv. Zato so ti psi zelo popularni na Aljaski, kjer uživajo skupaj z lastniki v ekstremnih naporih kot je »skijoring«: lastnik je na smučeh in ima harnes, ki je pripet na psa, ki ga vleče. Mnogo ljudi izvaja podobno vleko tudi na kolesu, vendar pazite na ovire in promet med potjo.

Kdor je v dvomih, kakšnega pasa bi rad imel, naj poišče takega, ki bi mu bil dober športni kompanjon!

images