Vitamin D in zdravje

Vitamin D1

Vitamin D poznamo po tem, da razvija in ohranja močne kosti, toda nove raziskave govorijo o še večji vlogi, ki naj bi jo imel, kar se tiče zdravja in preprečevanja bolezni. Vemo pa, da še vedno veliko ljudi dobi premalo Vitamina D.

Vitamin D je topen v maščobah in organizem ga potrebuje za zdrav razvoj kosti, celično rast in ima močno vlogo pri imunski funkciji organizma. Vitamin je edinstven po tem, da če smo dovolj časa izpostavljeni sončni svetlobi, ga telo sam proizvaja, kolikor ga potrebuje. Obstaja le nekaj živil, ki so naraven vir vitamina D. To so: ribe kot so skuše, losos, ribje olje, nekateri mlečni izdelki (nekatere vrste sira, jogurta, mleko) ter živila obogatena z vitaminom D, kot so nekateri kosmiči.

Problem kravjega mleka: veliko zaužitega kravjega mleka in mlečnih izdelkov po raziskavah povzroči črpaje kalcija iz naših kosti in povečujejo tveganje za nastanek zlomov in osteoporoze. Kravje mleko res vsebuje veliko kalcija (4x več kot materino mleko), vendar pa ima tudi zelo veliko fosforja (4-5x več kot materino mleko). Kalcij je v obliki, ki se težko absorbira in je vezan na težko presnovljivo kazeinsko beljakovino. Visoka vsebnost fosforja vpliva na to, da 2/3 kalcija ostane v črevesju in se ne absorbira. Poleg tega v kravjem mleku ni zadosti magnezija, kar povzroča, da se kalcij usede na stene žil in tako prispeva k poapnenju.

Danes še vedno mnogi zdravniki priporočajo uživanje velikih količin mleka, čeprav telo lahko dobi zadostne količine kalcija tudi z uživanjem ustrezne rastlinske hrane – predvsem svežega sadja in zelenjave.

Po podatkih ameriške fakultete za kardiologijo ima polovica odraslih in 30% otrok in najstnikov prenizek nivo Vitamina D v krvi. Rizične skupine, kot so novorojenčki, temnopolti (melanin, ki povzroča temnejšo kožo, zmanjšuje sposobnost kože, da ustvarja vitamin D) in odrasli nad 50 let, imajo večjo verjetnost za razvoj deficita (primanjkljaja) Vitamina D. Tudi prekomerna telesna teža je povezana z nižjo koncentracijo tega vitamina ali nutrienta. Podkožno maščevje spremeni postopek sproščanja vitamina D v krvni obtok. Prav tako kajenje vpliva na raven vitamina D, ki se zaradi vpliva nikotina močno zmanjša.

Vse več raziskav dokazuje, kako je vloga Vitamina D pomembna in kako presega zgolj vpliv na močne kosti. Številne raziskave so ugotovile, da nizek nivo Vitamina D povečuje verjetnost za številne bolezni kot so nekatere vrste raka, hipertenzijo, srčno-žilne bolezni, diabetes tipa 1, revmatoidni artritis in multiplo sklerozo. Še več, če količina vitamina D presega priporočene vrednosti, je to povezano z večjo absorbcijo kalcija in zmanjšanjem verjetnosti za pojav teh bolezni. Vitamin D je eden najpomembnejših regulatorjev kalcija. Je bistven za povečanje absorbcije kalcija v črevesju kot tudi za zmanjšanje izločanja kalcija v ledvicah.

Rezultati so zelo obetavni, toda vse te ugotovitve prihajajo iz epidemioloških, laboratorijskih raziskav in raziskav na živalih, zato to še niso končni dokazi. Potrebne so še klinične raziskave, ki bodo vse te rezultate potrdile uradno.

Dnevna priporočila Vitamina D se gibljejo od 200 do 400 RDA (priporočen dnevni vnos) v Evropski Uniji ter so odvisna od starosti. 150 gramov lososa ustreza 400 enotam RDA-ja.

Priporočam veliko gibanja na sončni svetlobi (vsaj 5 do 15 minut na dan). Pozimi si lahko za sprehod po soncu vzamete tudi dve uri ali več časa, medtem ko poleti potrebam po vitaminu D zadostite v desetih minutah. Seveda bodite pozorni na svoj tip kože, saj lahko svetlejšo kožo izpostavljate manj časa kot temnejšo. Uživajte hrano bogato z naravnim vitaminom D in obogateno z vitaminom D. Če boste vitamin D jemali v obliki dopolnil, se predhodno posvetujte z zdravnikom.

Prispevek je objavljen tudi na Moia in.

This entry was posted in Pošta. Bookmark the permalink.